roketfy 404 ufo

Oops, this page doesn't exist!

It looks like this page doesn't exist. Try going back or click the button below and we'll take you home.

Trendyol Satış Artırma Taktikleri

Online pazaryerleri, e-ticaret yapmak isteyen her girişimcinin ilk olarak başvurduğu satış sahaları içinde yer alır. Talebin ve arzın yüksek olduğu bu ortam, yüksek rekabeti de beraberinde getirir. Trendyol gibi popüler pazaryerlerinde ürün ve mağaza sıralaması, belirli algoritmaların yardımıyla gerçekleştirilir.

Trendyol Satış Artırma Taktikleri

Trendyol Algoritması Nasıl Çalışır?

Trendyol’da satış yapan işletmeler ve girişimciler, her gün binlerce ürün listeler. On binlerce ürünün tek bir sanal havuzda toplandığı bu ortamda işi kuralına göre yapmak, sürekli güncel kalmak ve listelenen ürünleri en üst sıralara taşımak oldukça önemlidir.

Gelin, Trendyol’da ürün sıralamasını ve pazaryeri satış artırma stratejisini doğrudan etkileyen 19 temel kritere yakından göz atalım.

  1. Görüntüleme Başına Tıklama Sayısı
  2. Ziyaret Başına Düşen Satış Adedi
  3. Kullanıcı Verilerinin Analizi
  4. Görüntülenen Ürünün Ziyaret Oranı
  5. Net Satış Adedi
  6. Ürün Tedariki
  7. İade ve İptal Oranı
  8. Tıklanma Sayısı
  9. Görüntülenme Sayısı
  10. Ürünün Favorilere Eklenme Sayısı
  11. Ürünün Değerlendirilme Adedi
  12. Stok Miktarı
  13. Bedenli/Ölçülü Ürünlerdeki Stok Miktarı
  14. Ürünün Fiyatı
  15. Yeni Ürünlerin Sıralama Avantajı
  16. Ürün İçeriği
  17. Ürünün satışta olduğu gün sayısı
  18. Ürün Sorularının Yanıtlanması
  19. Son 28 Günlük Satış Miktarı

1. Görüntüleme Başına Tıklama Sayısı

Trendyol’da listelediğin ürünlerin çok sayıda kişi tarafından görüntülenmesi oldukça önemli olsa da tek başına yeterli değildir. Arama sonrasında ürünü görüntüleyen kullanıcıların ürüne tıklayıp detaylarına ulaşması beklenir. Görüntüleme başına tıklama sayısı düşükse açıklama başlığını ve ürün görselini optimize etmen gerekebilir.

Trendyol’da Görüntüleme Başına Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

2. Ziyaret Başına Düşen Satış Adedi

Ürününü ziyaret eden kullanıcıların aksiyona geçmesi önemlidir. Ürün sayfanı ziyaret eden kullanıcılar ürünün fiyatı, stok miktarı, renk seçeneği, son kullanma tarihi veya kargo seçenekleri gibi detaylardan dolayı farklı bir ürünü ya da mağazayı tercih edebilir. Ziyaret başına düşen satış adedini yüksek tutmak daha üst sıralarda görüntülenmen ve satışları yükseltmen için gereklidir.

3. Kullanıcı Verilerinin Analizi

Trendyol müşterilerinin kullanıcı olarak gerçekleştirdikleri işlem bilgileri, akıllı algoritmalar tarafından analiz edilir. İşlem bilgilerinin geçmişe dönük olarak analiz edilmesi, kullanıcı beklentilerinin ve ilgisinin de doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlar.

4. Görüntülenen Ürünün Ziyaret Oranı

Trendyol arama motorunda çıkan ürünler, arama ekranında görüntülenir. Görüntülenen ürünler içinden fazla sayıda tıklama alanlar, tıklama almayanlara kıyasla daha iyi bir konumda olacaktır.

5. Net Satış Adedi

Bir ürüne talep ne kadar yüksekse o ürünün satış oranı da bir o kadar yüksek olur. Çok satan ürünlerin tüm pazaryerlerinde en üst sıralarda listelenmesi oldukça doğaldır. Trendyol algoritmaları da iptal ve iadeler hariç net satış sayılarını ürün sıralaması aşamasında dikkate alır.

6. Ürün Tedariki

Trendyol’da satılan ürünlerin mağaza tarafından belirlenen zaman aralığında tedarik edilip kargoya verilmesi gerekir. Tedarik edilemeyen ürün oranı, sıralamayı olumsuz yönde etkileyebilir.

7. İade ve İptal Oranı

Sürekli olarak iptal ve iade edilen ürünler, ürün sıralamasını etkiler. Kullanıcıların belirli bir bölümü satın aldıkları ürünleri iptal veya iade edebilir. E-ticarette %5-10 arasında bir iptal/iade oranı, normal olarak kabul edilebilir, ancak bu oranın %10’ların üzerine çıkması hem karlılığın azalmasına neden olur hem de ürün performansında bir sorun olduğunu gösterir.

8. Tıklanma Sayısı

Tıklanma sayısı bir ürüne olan ilginin önemli bir işaretidir. Fiyat, görsel, başlık, promosyon ve özel indirimler gibi detaylar, tıklanma oranını yükseltir. Yüksek tıklanma alan ürünler, daha öçok n plana çıkar ve doğal olarak daha çok satın alınır.

9. Görüntülenme Sayısı

Bir ürünün görüntülenme sayısı arama motorları, sosyal medya, reklamlar ve site içi aramaları gibi farklı kanallardan yapılan kullanıcı girişlerini ifade eder. Görüntülenme sayısı ürüne olan ilgiyi de gösterir. Yüksek görüntülenme sayısına sahip ürünler, diğer ürünlere kıyasla daha yukarıda konumlanabilir.

10. Ürünün Favorilere Eklenme Sayısı

Ürün sayfasında yer alan favori butonu, bir ürünü almayı düşünen potansiyel müşterilerin zaman içinde o ürüne geri dönüş yapabileceğini gösteren en güçlü indikatörler arasında yer alır. Dolayısıyla favori sayısı yüksek olan ürünler, genel sıralamada daha üst sıralarda kendine yer bulabilir.

11. Ürünün Değerlendirilme Adedi

Değerlendirilme sayısı, bir ürünü tanımlayan en önemli detaylar arasında yer alır. Ürün yorumları ve puanlamaları, nihai kullanıcıların ürün hakkındaki düşüncelerini yansıtır. Karar aşamasında olan müşteriler, deneyimli kullanıcıların yorumlarına önem verir. Yüksek puana sahip ve çok sayıda yorum alan bir ürün, bu sayede sıralamada daha üst bir konuma yükselebilir.

12. Stok Miktarı

Yüksek stok miktarı, bir ürünün ne kadar rekabetçi olduğunu gösterir. Stok miktarına güvenen firmalar ise fiyat avantajı sağlayarak sürümden kazanabilir. Yüksek stok miktarı ile satış yapan mağazalar da müşteri sadakati sağlayarak daha istikrarlı kazanç elde edebilir.

13. Bedenli/Ölçülü Ürünlerdeki Stok Miktarı

Genel stok miktarının yanı sıra ürün çeşitliliği de son derece önemlidir. Bir ürünün farklı renkleri ve bedenleri olabilir. Ürün çeşitliliğini geniş tutan ve her bedende stoğu bulunan mağazalar, sıralamada daha üst yerlere gelebilir.

14. Ürünün Fiyatı

Fiyat, ürün sıralamasında en önemli kriterlerden biridir. Fiyat avantajına sahip ürünlerin üst sıralarda listelenmesi yüksek ihtimaldir.

15. Yeni Ürünlerin Sıralama Avantajı

Son 48 saat içerisinde açılan yeni ürünler, sıralama avantajına sahiptir.

16. Ürün İçeriği

Ürünü en iyi şekilde tanımlamak için ürün içeriğini zengin tutmak ve bilgilendirici açıklamalar yapmak önemlidir. Ürünün rengi, modeli, özellikleri, farklı açılardan çekilmiş görselleri ve fonksiyonları detaylı olarak gösterilmelidir. Kullanıcının aklında soru işareti bırakmayan ürünlerin satın alma oranı daha yüksek olurken iptal/iade oranı da daha düşük olur.

Ürün açıklaması nasıl yazılır?

17. Ürünün satışta olduğu gün sayısı

Ürünün satışta olduğu gün sayısı, belirli bir ürünü uzun süreler boyunca satabilme gücü anlamına da gelir. Kullanıcılar satın aldıkları bir ürünü ilerleyen zamanlarda tekrar almak istediklerinde sipariş geçmişinden kontrol edebilir ve aynı ürünü yeniden satın alabilir. Bir ürün ne kadar uzun süre listede kalırsa üst sıralarda yer alma olasılığı da bir o kadar yüksek olur.

18. Ürün Sorularının Yanıtlanması

Satıcının ürün sorularına cevap verme oranı, sipariş sürecinin aksiyona dönüşmesi açısından oldukça değerlidir. Sorulara hızlı yanıt alan kullanıcılar, güvenle sipariş verebilir. Bu durum, listeleme kriteri açısından da son derece önemlidir.

19. Son 28 Günlük Satış Miktarı

Bir ürünün aylık performansını gösteren son 28 günlük satış raporu, satıcının istikrarlı bir şekilde satış yapıp yapmadığını gösterir. Düzenli satış yapan mağazalar, sıralamada daha üst yerlere gelebilir.

Trendyol’da Öne Çıkmak için Ne Yapmalıyım?

Yukarıda yer alan Trendyol satış stratejileri, Trendyol satışlarını artırmak ve listelenen ürünleri en üst sıralara ulaştırmak için başvurabileceğin temel kriterler arasında yer alır. Bu kriterlere ek olarak uygulayabileceğin 7 önemli taktik de rakiplerinin önüne geçmene yardımcı olacaktır:

  1. Hatalı Listelemeden Kaçın
  2. Ürün Analizi Yapmayı Unutma
  3. Ürünlerini Öne Çıkarmak için Kupon Kullan
  4. Kampanyaları Kaçırma
  5. Müşteri İhtiyaçlarına Odaklan
  6. Temellerini Güçlü Tut
  7. Profesyonel Destek Almaktan Çekinme

1. Hatalı Listelemeden Kaçın

Özellikle e-ticarete veya pazaryeri kullanımına yeni başlayan mağaza sahipleri, ürün listelerken birtakım hatalar yapabilir. Ürün başlığının veya açıklamasının SEO kriterlerine uygun olmaması, hatalı bilgilendirme, yanlış görsel seçimi, eksik ürün özelliği ve hatalı fiyatlandırma gibi konular hem müşterilerin mağdur olmasına hem de mağaza sahibinin sıralamada altlara düşmesine yol açabilir. Ürünleri kriterlerine uygun olarak listelemek, detayları olabildiğince açığa çıkarmak ve hatadan kaçınmak oldukça önemlidir.

2. Ürün Analizi Yapmayı Unutma

Satmayı planladığın ürünlerin stokta olması hem yoğun günlerde işini kolaylaştıracak hem de organik sıralamadaki yerini güçlendirecektir. Çok kanallı satış sistemleri, depo ve envanter yönetimini son yıllarda daha da değerli hale getirmiştir. Tüketici seçimini ve satın alma modellerini analiz ederek çok kanallı bir strateji oluşturabilirsin. Hedef kitleni keşfettikten sonra işini büyütmek için verileri kullanabilirsin. Müşterilerinin hangi ürüne ne kadar çok ilgi gösterdiğini, hangi ürünün ne zaman daha çok satıp ne zamanlar çok satmadığını öğrenebilirsin. Esnek ve hızlı bir şekilde envanterini yönetebilir, stok oranını ve kampanya zamanlarını daha profesyonel bir şekilde planlayabilirsin.

3. Ürünlerini Öne Çıkarmak için Kupon Kullan

Tam zamanlı veya dönemsel olarak kullanabileceğin kampanyalar, Trendyol’daki satışlarını artırmak için tercih edebileceğin en etkili stratejiler arasında yer alır. Trendyol’daki varlığını ve satışlarını artırmak için güçlü bir strateji oluşturabilirsin. Başarılı satıcılar, farklı PPC stratejilerini kullanarak otomatik ve manuel kampanyaları güçlü bir şekilde dengeler. Doğru kullanıldığında Trendyol reklamları, satış pastasının çeşitli dilimleri için dönüşüm sağlayabilmen açısından da oldukça yararlıdır. Ön plana çıkarmayı düşündüğün ürünlere kupon ile indirim uygulayabilirsin. İndirim hakkına sahip olan kullanıcılar, mağazandan alışveriş yapmak için daha motive olacaktır.

4. Kampanyaları Kaçırma

Özel günlerin haricinde düzenlenen Trendyol kampanyalarına dahil olmayı unutmamalısın. Trendyol tarafından sunulan kampanya günleri satışların en çok artış gösterdiği zamanlar içinde yer alır. Üstelik kampanya günlerinde ekstra reklam vermene de gerek kalmayabilir. Halihazırda Trendyol, satıcılar adına çok sayıda reklam ve tanıtım etkinliği düzenler. Stok, fiyat, müşteri takibi ve kargolama becerilerine güveniyorsan bu dönemlerde çok karlı satışlar gerçekleştirebilirsin.

5. Müşteri İhtiyaçlarına Odaklan

Müşteri ihtiyaçlarını doğru analiz etmek gelecekteki başarını doğrudan etkiler. Müşteri ihtiyaçları sürekli değişim gösterebilir. Listelediğin ürünlerin dönemselliği veya anlık ihtiyaçlar, satın alma alışkanlıklarını etkileyebilir. Geçmişe yönelik yapacağın satış performans analizi, hangi haftalarda ne kadar satış yaptığını, hangi ürünleri ne sıklıkla sattığını görebilmeni de sağlar. Müşteri isteklerini doğru bir şekilde tespit etmen yeni kampanyalarda yüksek performans gösterebilmenin de yolunu açar. Müşteri sorularına, ürün yorumlarına ve ürün iadelerine bakarak eksiklerini kolaylıkla anlayabilirsin. İyi olduğun ürünleri daha iyi hale getirerek ve eksiklerini kapatarak hem mağaza puanını yükseltebilir hem de satışlarını katlayabilirsin.

6. Temellerini Güçlü Tut

Trendyol gibi Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinde hizmet veren mağazalar, geleneksel ticaretten veya bir e-ticaret sitesinden daha çok satış yapabilir. Bu pazaryerleri içinde güçlü temellere sahip olman oldukça önemlidir. Kullanıcıların bir ürün hakkında sorduğu sorulara hızlıca yanıt verebilmen, iade/iptal oranını en alt seviyelerde tutman ve her koşulda profesyonel bir tavır benimsemen gelecekte çok daha iyi bir noktaya gelmeni sağlayacaktır.

7. Profesyonel Destek Almaktan Çekinme

Profesyonel destek almak, pazaryeri satışlarını artırmanın etkili ve hızlı bir diğer yoludur. Yapay zeka destekli uygulamalar hem zamandan tasarruf etmene hem de en doğru şekilde ürün listelemene katkıda bulunur. Rekabet gücünü ve müşteri memnuniyetini artırarak satışlarını geliştirmene yardımcı olan yazılımlar, pazarlama sürecini de hızlandırır.

Performans pazarlaması, içerik yönetimi, SEO ve ölçümleme konularında uzman Roketfy sayesinde kullanımı kolay, ekonomik ve etkili bir optimizasyona kavuşabilirsin. Trendyol’un içerik düzenini ve SEO yapısını öğrenerek organik aramalarda üst sıralara çıkabilirsin. Rakipleri, fiyatları, ürünleri, kampanyaları ve içeriklerinin sıralama gücünü inceleyerek mağazanı her zaman güncel tutabilir; eksiklerini hızlıca öğrenebilir, tavsiye alabilir ve listeleme optimizasyonu ile en doğru şekilde ürünlerini satışa açabilirsin.Roketfy Audit sayesinde kolayca aksiyona geçebilir, tek ekran üzerinden gerekli tüm ayarlamaları yönetebilirsin. Anahtar kelime uyumluluğu, fiyat analizi, doğru içerik yazımı, teknik gereklilikler, stok durumu ve mağaza performansı gibi metrikleri platform aracılığıyla görüntüleyebilirsin. Roketfy skorlamasından yararlanarak eksiklerini tamamlayabilir, düşük skora sahip ürünlerini iyileştirebilir, rakiplerinin durumunu analiz edebilir ve sıralama performansını yükseltmek için anında aksiyona geçebilirsin. Sen de Roketfy’ı ücretsiz olarak denemek için hemen tıkla!